Loading...

Cacao Ceremoniala

Cacao Ceremoniala – Ce este si ce o face sa fie „ceremoniala”?

Cacao Ceremoniala – Probabil ați auzit aceste cuvinte în ultima vreme și dacă nu sunteți în temă cu aceste ceremonii, sigur vă intrebați cum poate ca un produs din cacao să fie de grad ceremonial? Ce este mai exact și ce o diferențiază de alte paste de cacao sau de alte produse din cacao?

Cacao Ceremoniala Inti Chocolate

 

 

 

 

 

Există diverse păreri și argumente despre ce înseamnă de fapt cacaoa ceremonială, dar, la o privire mai atentă, putem identifica 4 cerințe importante, de bază, care trebuie să fie îndeplinite, pentru a se ridica la rangul ceremonial.

Înainte să plonjăm efectiv în subiect, facem o scurtă introducere în istoria cacaoei.

 

Despre Cacao – Origine si scurt Istoric

„Ciocolata este o băutură Celestă, Divină, roua stelelor, sămânța vitală, nectarul Divin, băutura zeilor, un panaceu și medicament universal.”

Geronimo Piperni citat de Antonio Lavedán, chirurg al armatei spaniole, 1796.

Pastai de CacaoCacaoa are o istorie bogată în culturile native mezoamericane. Primele dovezi găsite cu privire la utilizarea ei, datează de acum peste 4000 de ani. Cacaoa și-a câștigat de timpuriu statutul de sacru în diferitele culturi precum Incașii, Mayașii, Toltecii, Aztecii și Olmecii. Inițial era consumată de elită ca și o băutură cremoasă, evlavioasă și era foarte prețuită. Aceștia, venerau Zeitățile pentru că aduceau cacaoa în lume și era folosită în ritualurile, ceremoniile, sărbătorile și festivalurile din acele vremuri. Datorită valorii lor, boabele de cacao au fost folosite de timpuriu și ca și o formă de monedă.

Cuvântul „cacao” provine din cuvântul mayaș și olmec „ka’kau'”. Chocolātl în limba Nahuatl, vorbită de Azteci, înseamnă „apă amară” sau „băutură amară”. Destul de amuzant, este faptul că de aici provine cuvântul „ciocolată”, folosit în zilele noastre pentru produsele dulci din cacao.

Mayasii considerau ca ka’kau’ a fost adusă de Dumnezeu în munți. Conform mitologiei Mayașe, Hunahpú a dat Cacaoa oamenilor după ce aceștia au fost creați din porumb, de Mama Pământ, Ixmucané.

Cacaoa provine din arborele de cacao, numele oficial latin acestuia fiind „Theobroma Cacao”, care înseamnă „hrana zeilor”. Theo = zeu și broma = mâncare. Cu alte cuvinte, inclusiv din numele ei putem să ne dăm seama ca cacaoa ascunde ceva mai mult decât un alt ingredient pentru deserturi.

După cum spuneam la început, sunt 4 aspecte de bază care diferențiază cacao ceremonială de alte produse din cacao și anume:

1. TIPUL DE CACAO

Există trei varietăți principale de arbori de cacao, Criollo, Trinitario și Forastrero, fiecare cu diferite particularități și calități.

Cacao Criollo Pastaie

 

CRIOLLO

În spaniolă înseamnă „nativ” sau „de origine locală”, provenind din America Centrală, Peru, Mexic, Columbia, Ecuador și jungla Amazoniană.

Acesta este primul sortiment de cacao cultivat în vremurile precolumbiene. Păstăile de C

riollo sunt alungite și crestate, de obicei roșii sau galbene, dar pot fi și albastre. Este cunoscut pentru aromele sale complexe, puternice, care pot fi fructate sau condimentate, lipsite de amăreală. Tocmai aceasta unicitate și complexitate de arome, o face să fie căutată în special de producătorii de ciocolată artizanală care doresc să-și întâmpine clienții cu gusturi fine.

Specia este sensibilă la boli, are productivitatea mai redusă și coacerea este târzie. Bolile, calamitățile naturale și creșterea interesului pentru cacao, au împins fermierii să caute soluții prin cultivarea unor soiuri mai rezistente și cu productivitate mai ridicată.

În prezent, reprezintă aproximativ 3-5% din recolta mondială și este cultivată în principal în Peru, Venezuela, Ecuador, Columbia și Indonezia.

FORASTERO

Varietatea Forastero își are originile de asemenea în bazinul Amazonului și prin faptul că a fost mai ușor de cultivat și mai puțin sensibilă la boli și-a facut drumul mai ușor în Spania, Portugalia, Germania, Africa de Vest, Africa de Sud și în sudul Asiei.

Cacao Forastero

 

 

Termenul „forastero” înseamnă „străin”, sau „din afară”, în spaniolă. În prezent această varietate domină piața mondială de ciocolată (aprox. 85% din producția mondială de cacao), datorită productivității ridicate și a rezistenței la boli.  Prin comparație, Forastero este ca și roșia de supermarket față de roșia autentică, din sămanța moștenită, cu un gust intens, puternic.

Cacao Trinitario Pastaie

 

TRINITARIO

Varietatea Trinitario este un hibrid dintre Criollo cu Forastero și

reprezintă undeva la 10% din producția mondială de cacao. Raportul dintre Criollo și Forastero din arbore, are o influență semnificativă asupra complexității aromelor din boabe.


CACAOA CEREMONIALA este produsa din boabe de cacao CRIOLLO, premium, organice, crude:

Ciocolata ceremonială, pe langă gustul și aromele incredibile, se deosebește prin faptul că are conținutul cel mai ridicat în componente medicinale.

Conține diverse substanțe bio-active care îmbunătățesc sănătatea, trezesc chakra inimii și vindecă corpul. Analizele bio-chimice ale boabelor de cacao Criollo, au arătat nivele foarte ridicate de antioxidanți (110.000 unități pe scala ORAC!), minerale, magneziu și fier. Are un raport incredibil de 29:1 theobromină-cafeină, care îi conferă propietatea de a te înălța, de a-ți deschide inima și claritatea interioară, fără efectele secundare de suprastimulare ale cafeinei. De asemenea, are un conținut ridicat de ethanolamide (NAEs),  poliphenoli ce conferă claritatea mentală, dopamină, serotonină, triptofan și PEA, ce dau o stare de pace interioară, de bucurie, de fericire.

Mai puțin cunoscut este faptul ca cacaoa ceremonială, conține un neurotransmițător, ANANDAMINA, care este un endocannabidiol natural. Numele ei derivă din sanscrită și înseamnă „extaz” sau „fericire”. De altfel, mai este numită „molecula fericirii”.

NOREPINEFRINA sau NORADRENALINA, prezentă în cacao ceremonială , este un neurotransmițător și un hormon natural cu un efect deosebit de important în sistemul nervos central, conferând mai multă energie, menținând echilibrul metabolic.

 

Turnare Tableta Cacao Ceremoniala cu nibsuri, boabe si pastaie de Cacao

2. MODUL DE OBTINERE

Pentru a fi considerată de grad Ceremonial, pasta de cacao trebuie să fie obținută 100% din boabe de cacao organice care au fost uscate în prealabil natural și fără a adăuga sau scoate ceva din compoziție. Este cacaoa în forma ei pură, amestecată în propiul ei unt, pentru a forma o pastă cremoasă 100%.  În acest mod, boabele de cacao, iși păstrează proprietățile lor benefice iar, conținutul de grăsime este activat prin procesul de măcinare lentă. Noi folosim boabele de cacao neprăjite (raw), de aceea mineralele, enzimele și toate substanțele bio-active, rămân nealterate.

În orice alte produse din cacao din comerț, acestea nu mai sunt prezente (pudra de cacao, untul de cacao, ciocolata neagră, etc…, din cauza temperaturilor înalte la care sunt prăjite și din cauza proceselor complexe de producție.


3. Ingredientul Cheie: INTENTIA

De la fermierul care cultivă cacaoa, până la producătorul de cacao ceremonială, intenția este cea care face diferența dintre o cacao premium, concentrată în elemente nutritive, terapeutice și medicinale, față de o cacao ordinară, sărăcită de toate acestea, în favoarea cantității. În primul rând, intenția fermeriului de a oferi mai întâi calitate și apoi cantitate, îl face să o cultive exclusiv organic, fără pesticide și fără a forța producția, coacerea, fermentarea sau deshidrarea boabelor de cacao. Trebuie respectat atât procesul de fermentare naturală al boabelor de cacao, cât și uscarea lor. Mai mult, boabele de cacao trebuie să fie crude, neprăjite, pentru a-și păstra toate proprietățile terapeutice neafectate.

În al doilea rând, intenția producătorului de a obține o cacao cu proprietăți terapeutice ridicate, se reflectă într-o cacao ceremonială ce iși menține frecvența de vibrație ridicată, fiind benefică uzului ceremonial (la fel cum energia bucătarului se reflectă în calitatea mâncării la un restaurant renumit).

Bineinteles, toate acestea trebuie completate de intenția celui care o consumă. A „deschide ușa” Anturajului Divin, a fi în intenția sinceră de „conectare” la energia vindecătoare a ceremoniei, este cheia pentru o experiență binecuvântată.

4. ESTE ORGANICA

Pe langă faptul ca trebuie să fie minim procesată, este necesar să fie și organică. Un aspect important al ceremoniei este vindecarea și reconectarea, de aceea este necesară o cacao pură, atat din punct de vedere al tipului de cacao (vezi Criollo = „nativ”, „de origine locală”), adică, un sortiment de cacao nemodificat de om (lăsat așa cum a l-a „proiectat” Dumnezeu), cât și din punct de vedere al modului în care este cultivată. Consumul de cacao crescută cu pesticide, cu fertilizatori sintetici sau modificată genetic, este dăunătoare, nicidecum potrivită pentru uz ceremonial.


Testează Cacaoa Noastră Ceremonială

Bine ati venit

Abonati-va la newsletter-ul nostru si primiti 10% la prima comanda

Fiți primii care află ce se întâmplă pe www.intichocolate.ro, noutăți, informații și cel mai important, oferte speciale exclusive membrilor.
Product added!
The product is already in the wishlist!

Shopping cart

close